Gå til hovedinnhold

Nigellas greske salat

En herlig sommersalat. Legg den gjerne i en matboks i en kjølebag og dra på stranden. Husk gaffel og frukt!

Protein:
2 oz fetaost, gjerne Jacobs eller en annen med den litt skarpe smaken.

Grønnsaker:
6 oz av
Solmodne plommetomater (som du kjøper med stilker)
Rødløk
Romanosalat (gjerne i ferdigpose)
Fenikkel

Korn:
4 oz matkorn bulgur eller byggryn e.l.

Fett:
0,25 oz god olivenolje
1 oz sorte oliven

Smak:
1 ts tørket oregano
1 barneskje rødvinseddik
En klype maldonsalt
Kvernet pepper
Saften av en kvart sitron

Slik gjør du:
Salaten må forberedes noen timer før den skal spises. Matkornet kan du gjøre klart og avkjøle. Skrell løken og skjær det du skal ha i tynne skiver. Dryss over oregano og kvernet pepper. Hell over eddik og olje og bland godt. Dekk til med plastfolie. La stå på kjøkkenbenken i minst to timer. Løken vil skifte farge til plommefarge og miste noe av den sterke løksmaken.
Når du skal spise lunsj skjærer du tomaten i åtte båter, så i to. Dryss over salt. Riv salaten eller hell oppi ferdig romanosalat i en bolle. Skjær fennikel i tynne skiver. Tilsett oliven og smuldre over fetaost. Bland dette varsomt og tilsett så tomatene og løken med all oljen. Bruk slikkepott! Press sitronsaft over og vend forsiktig.

Kilde:
Smak av sommer (Lawson 2003)

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Pizza uten mel

Variant 1 Hvordan lage pizza uten mel? Jeg googlet og fant bare oppskrifter med havremel,så prøvde meg i stedet på en med blomkålbunn, uten å lykkes. Så jeg måtte finne på noe selv. Tankene gikk tilbake til Heimkunnskapen på skolen, der jeg lærte at egg var både hevemiddel og bindemiddel. Med egg ville pizzadeigen heve noe, i tillegg til å binde sammen kornet. Her har jeg laget to varianter med ulikt protein og fett. Den første er en pizza vi lagde mye på fester da jeg var student og vi begynte å bli sultne. Feta, tomat og oliven er bare knall! Ost og parmaskinke likeså 👏 Bunn: Korn: 1 oz lettkokte havregryn + 1/2 protein: 1 egg Resten av proteinet bruker du på ost: 1 oz fetaost / evt. 2 oz lett fetaost eller: variant 2: 2 oz parmaskinke Grønnsaker: 14 oz Solmodne plommetomater (dem med stilk) Rødløk + en salat ved siden av, som salatblader og tomat, eller del og stek litt aspargesbønner lett i en panne.  Bruker du parmaskinke som protein, er det veldig...

Protein

Protein er alt du spiser av kjøttprodukter, linser, bønner, ost og melk. Her kommer også nøttene inn. 1 protein kan vær: 2 egg 8 oz yoghurt naturell 8 oz melk 2 oz fet ost 4 oz lettost (+ all Cottage Cheese og Ricotta) 2 oz nøtter, frø eller soyanøtter 4 oz fisk og kjøtt 6 oz bønner og linser Tips: velg magre varianter hvis du synes det har blitt for mye fete produkter og du har gått litt opp i vekt, eller er i vektreduksjon. Kutt da ut nøtter som proteinkilde en stund til frokost og velg f.eks. kun yoghurt eller kjøttpålegg som proteinkilde. Tips: Har du mye oppblåst mage, kutt ut bønner, kikerter og linser som proteinkilde.

Fett

Fett er viktig for at vi skal kunne ta opp næring i kroppen. Her behøver du ikke tenke lettmajones e.l. Fett er fett og kun en liten del av inntaket i løpet av en dag. Men det behøver ikke bare være olje, smør og majones. Bare se her: 1 fett =  0,5 oz olje 0,5 oz majones 0,5 oz remulade 0,5 oz pesto 2 oz lettrømme 0,5 oz nøtter / soyanøtter 1 oz ost 2 oz oliven 2 oz avokado