Gå til hovedinnhold

Hva er Bright Line Eating?



Hva er Bright Line Eating
Det er mye å gå inn på når det gjelder Bright Line Eating / Spis deg fri.
Metoden tar utgangspunkt i å spise en viss mengde av ulike matelementer innenfor tre måltider om dagen. Dette kan hjelpe deg til en roligere hverdag: spise mat som metter rundt spisebordet og så mye at du faktisk er mett lenge. Man slipper å tenke på å kjøpe noe på vei hjem fra jobb, spise litt her og der, for all maten er konsentrert til når du faktisk spiser et ordentlig måltid.

Måltider
Mat er over alt i vårt samfunn, til enhver tid, og vår nye livsstil er blitt å spise mat på farten. Vi beiter og spiser ikke lenger måltider. Det skaper en uro for mange og ikke minst overvekt. Mange av produktene man blir tilbudt på farten inneholder dessuten sukker og mel, som hemmer metthetsfølelsen, slik at man bare spiser mer og mer. Suget etter mat til enhver tid og i enhver situasjon: foran TV´en, på møter, i småpauser...

I eldre tider satte man seg ned sammen og nøt måltidet til faste tider. Man spiste nok mange måltider den gangen også, og mer enn 3 om dagen, men man var konsekvent på måltidene og arbeidet mellom hvert av dem. Å nyte sitt måltid ved et spisebord med stearinlys, er en opplevelse i seg selv og setter en fin ramme rundt hverdagen. Det i seg selv gir en stor ro.

Trening
Livsstilen i BLE tar ikke utgangspunkt i trening som en kompensasjon for maten du har spist, men trening som bra for kroppen og fordi man har lyst til å bevege seg.

Er du i normal hverdagsaktivitet går man ikke opp i vekt hvis man følger elementene og mengden av dem. Dette gir også en stor ro, for man føler seg ganske trygg på at man spiser det man skal når man har fulgt metoden en stund, og man kan raskt sette sammen et måltid. Dette er lettere enn å tenke på hvor mye en matvare inneholder av kcal og hvor mye man må trene i tillegg for ikke å gå opp i vekt. Det i seg selv fører bare til uro.

Matelementene er ankerpunktene
Det er godt å tenke på de ulike matelementene som et ankerpunkt i hverdagen. Det å veie mat er ikke noe annet enn å lage en oppskrift. Det er som å lage en rett man skal ha så og så mye av av hver ingrediens. Under etikettene kan du lese om de ulike matelementene. De ulike mat-elementene består av:

1. Protein
2. Grønnsaker
3. Frukt
4. Korn
5. Fett
6. Smak

Ingen av disse elementene inneholder sukker eller mel, eller noen form for raffinerte produkter. Det er nettopp de raffinerte produktene og sukkerstoffene eller de kunstige søtningsstoffene, som hemmer metthetsfølelsen.

Alt dette kan du lese mer om i linkene nedenfor (kilder). For spørsmål ber jeg deg henvende deg til kompetansen disse teamene har. Hensikten med denne bloggen er ikke å hjelpe noen inn i metoden, men å vise at man kan spise helt vanlige sunne måltider og bruke vanlige oppskrifter, med en liten vri, og samtidig kose seg og holde vekten- og ikke minst: få en indre ro i forhold til mat.

Min reise: 15 kilo ned fra 1. januar 2018 - mai 2018


Min første dag med BLE 23.01.18 (allerede gått ned 5 kilo)
10 kilo lettere mai 2018


Kilder:
Spis deg fri
Bright Line Eating

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Pizza uten mel

Variant 1 Hvordan lage pizza uten mel? Jeg googlet og fant bare oppskrifter med havremel,så prøvde meg i stedet på en med blomkålbunn, uten å lykkes. Så jeg måtte finne på noe selv. Tankene gikk tilbake til Heimkunnskapen på skolen, der jeg lærte at egg var både hevemiddel og bindemiddel. Med egg ville pizzadeigen heve noe, i tillegg til å binde sammen kornet. Her har jeg laget to varianter med ulikt protein og fett. Den første er en pizza vi lagde mye på fester da jeg var student og vi begynte å bli sultne. Feta, tomat og oliven er bare knall! Ost og parmaskinke likeså 👏 Bunn: Korn: 1 oz lettkokte havregryn + 1/2 protein: 1 egg Resten av proteinet bruker du på ost: 1 oz fetaost / evt. 2 oz lett fetaost eller: variant 2: 2 oz parmaskinke Grønnsaker: 14 oz Solmodne plommetomater (dem med stilk) Rødløk + en salat ved siden av, som salatblader og tomat, eller del og stek litt aspargesbønner lett i en panne.  Bruker du parmaskinke som protein, er det veldig...

Protein

Protein er alt du spiser av kjøttprodukter, linser, bønner, ost og melk. Her kommer også nøttene inn. 1 protein kan vær: 2 egg 8 oz yoghurt naturell 8 oz melk 2 oz fet ost 4 oz lettost (+ all Cottage Cheese og Ricotta) 2 oz nøtter, frø eller soyanøtter 4 oz fisk og kjøtt 6 oz bønner og linser Tips: velg magre varianter hvis du synes det har blitt for mye fete produkter og du har gått litt opp i vekt, eller er i vektreduksjon. Kutt da ut nøtter som proteinkilde en stund til frokost og velg f.eks. kun yoghurt eller kjøttpålegg som proteinkilde. Tips: Har du mye oppblåst mage, kutt ut bønner, kikerter og linser som proteinkilde.

Fett

Fett er viktig for at vi skal kunne ta opp næring i kroppen. Her behøver du ikke tenke lettmajones e.l. Fett er fett og kun en liten del av inntaket i løpet av en dag. Men det behøver ikke bare være olje, smør og majones. Bare se her: 1 fett =  0,5 oz olje 0,5 oz majones 0,5 oz remulade 0,5 oz pesto 2 oz lettrømme 0,5 oz nøtter / soyanøtter 1 oz ost 2 oz oliven 2 oz avokado