Gå til hovedinnhold

De 6 matelementene

De 6 matelementene er: 

1. Protein
2. Grønnsaker
3. Frukt
4. Korn
5. Fett
6. Smak

Mer om hva matelementene inneholder, kan du lese om her og tips finner du i oppskriftene.
Når du skal holde vekten spiser du følgende av hvert element:
Frokost:
2 protein
1,5 korn
1 frukt
Smak

Lunsj:
1 protein
6 oz grønnsaker
1 korn
1 fett
1 frukt
Smak


Middag: 
1 protein
14 oz grønnsaker
1 korn
1 fett
Smak

Når man spiser dette kan man fortsatt gå litt ned i vekt, så man kan føye til flere elementer hvis man trenger det, som å legge til en frukt til middag. Slik kan man bygge opp måltidet med flere elementer, men innenfor grensene.

Grønnsaker kan du godt velge 10 oz + 10 oz (i stedet for 6 oz + 14 oz)

Hva er Ounces (oz)?
Ounces er en målenhet som er lett å forholde seg til. Det er enklere å navigere seg innenfor de ulike matelementene hvis man tenker i ounces. Alle digitale kjøkkenvekter har ounces som målenhet, så still inn!
1 oz =
28,35 g

Skal du ned i vekt spiser du:
Frokost:
1 protein
1 korn
1 frukt
Smak

Lunsj:
1 protein
6 oz grønnsaker
1 fett
1 frukt
Smak

Middag: 
1 protein
14 oz grønnsaker
1 fett
Smak
Når du nærmer deg ønskevekten, lander du langsomt ved å spise deg oppover. Men dette kan du lese mer om i boken Spis deg fri med Bright Line Eating (Thompson 2017).



Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Protein

Protein er alt du spiser av kjøttprodukter, linser, bønner, ost og melk. Her kommer også nøttene inn. 1 protein kan vær: 2 egg 8 oz yoghurt naturell 8 oz melk 2 oz fet ost 4 oz lettost (+ all Cottage Cheese og Ricotta) 2 oz nøtter, frø eller soyanøtter 4 oz fisk og kjøtt 6 oz bønner og linser Tips: velg magre varianter hvis du synes det har blitt for mye fete produkter og du har gått litt opp i vekt, eller er i vektreduksjon. Kutt da ut nøtter som proteinkilde en stund til frokost og velg f.eks. kun yoghurt eller kjøttpålegg som proteinkilde. Tips: Har du mye oppblåst mage, kutt ut bønner, kikerter og linser som proteinkilde.

Frokostkorn med yoghurt, cottage cheese og bær

Det er mange varianter av protein og korn til frokost. Når jeg spiser så nydelig morgenmat, savner jeg ikke brødskiven i det hele tatt! Her er en kombinasjon av yoghurt naturell og cottage cheese. Cottage cheese er en mager ost, som tilsvarer 4 oz som en protein. 2 protein: 8 oz yoghurt naturell (1 protein) 2 oz cottage cheese (1/2 protein) 1 oz nøtter (1/2 protein) Korn: 1,5 oz ulike kornflak. Her har jeg brukt litt rugflak, Gullbygg (bygg- og havregryn fra Coop) og Havrekärnor (fra Sverige). Frukt:  3 oz banan 3 oz tint skogsbær Smak: Kanel Kardemomme Maldonsalt Kilde:  Seriøs matglede (Roede 2018)

Fett

Fett er viktig for at vi skal kunne ta opp næring i kroppen. Her behøver du ikke tenke lettmajones e.l. Fett er fett og kun en liten del av inntaket i løpet av en dag. Men det behøver ikke bare være olje, smør og majones. Bare se her: 1 fett =  0,5 oz olje 0,5 oz majones 0,5 oz remulade 0,5 oz pesto 2 oz lettrømme 0,5 oz nøtter / soyanøtter 1 oz ost 2 oz oliven 2 oz avokado