Gå til hovedinnhold

De 6 matelementene

De 6 matelementene er: 

1. Protein
2. Grønnsaker
3. Frukt
4. Korn
5. Fett
6. Smak

Mer om hva matelementene inneholder, kan du lese om her og tips finner du i oppskriftene.
Når du skal holde vekten spiser du følgende av hvert element:
Frokost:
2 protein
1,5 korn
1 frukt
Smak

Lunsj:
1 protein
6 oz grønnsaker
1 korn
1 fett
1 frukt
Smak


Middag: 
1 protein
14 oz grønnsaker
1 korn
1 fett
Smak

Når man spiser dette kan man fortsatt gå litt ned i vekt, så man kan føye til flere elementer hvis man trenger det, som å legge til en frukt til middag. Slik kan man bygge opp måltidet med flere elementer, men innenfor grensene.

Grønnsaker kan du godt velge 10 oz + 10 oz (i stedet for 6 oz + 14 oz)

Hva er Ounces (oz)?
Ounces er en målenhet som er lett å forholde seg til. Det er enklere å navigere seg innenfor de ulike matelementene hvis man tenker i ounces. Alle digitale kjøkkenvekter har ounces som målenhet, så still inn!
1 oz =
28,35 g

Skal du ned i vekt spiser du:
Frokost:
1 protein
1 korn
1 frukt
Smak

Lunsj:
1 protein
6 oz grønnsaker
1 fett
1 frukt
Smak

Middag: 
1 protein
14 oz grønnsaker
1 fett
Smak
Når du nærmer deg ønskevekten, lander du langsomt ved å spise deg oppover. Men dette kan du lese mer om i boken Spis deg fri med Bright Line Eating (Thompson 2017).



Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Pizza uten mel

Variant 1 Hvordan lage pizza uten mel? Jeg googlet og fant bare oppskrifter med havremel,så prøvde meg i stedet på en med blomkålbunn, uten å lykkes. Så jeg måtte finne på noe selv. Tankene gikk tilbake til Heimkunnskapen på skolen, der jeg lærte at egg var både hevemiddel og bindemiddel. Med egg ville pizzadeigen heve noe, i tillegg til å binde sammen kornet. Her har jeg laget to varianter med ulikt protein og fett. Den første er en pizza vi lagde mye på fester da jeg var student og vi begynte å bli sultne. Feta, tomat og oliven er bare knall! Ost og parmaskinke likeså 👏 Bunn: Korn: 1 oz lettkokte havregryn + 1/2 protein: 1 egg Resten av proteinet bruker du på ost: 1 oz fetaost / evt. 2 oz lett fetaost eller: variant 2: 2 oz parmaskinke Grønnsaker: 14 oz Solmodne plommetomater (dem med stilk) Rødløk + en salat ved siden av, som salatblader og tomat, eller del og stek litt aspargesbønner lett i en panne.  Bruker du parmaskinke som protein, er det veldig...

Protein

Protein er alt du spiser av kjøttprodukter, linser, bønner, ost og melk. Her kommer også nøttene inn. 1 protein kan vær: 2 egg 8 oz yoghurt naturell 8 oz melk 2 oz fet ost 4 oz lettost (+ all Cottage Cheese og Ricotta) 2 oz nøtter, frø eller soyanøtter 4 oz fisk og kjøtt 6 oz bønner og linser Tips: velg magre varianter hvis du synes det har blitt for mye fete produkter og du har gått litt opp i vekt, eller er i vektreduksjon. Kutt da ut nøtter som proteinkilde en stund til frokost og velg f.eks. kun yoghurt eller kjøttpålegg som proteinkilde. Tips: Har du mye oppblåst mage, kutt ut bønner, kikerter og linser som proteinkilde.

Fett

Fett er viktig for at vi skal kunne ta opp næring i kroppen. Her behøver du ikke tenke lettmajones e.l. Fett er fett og kun en liten del av inntaket i løpet av en dag. Men det behøver ikke bare være olje, smør og majones. Bare se her: 1 fett =  0,5 oz olje 0,5 oz majones 0,5 oz remulade 0,5 oz pesto 2 oz lettrømme 0,5 oz nøtter / soyanøtter 1 oz ost 2 oz oliven 2 oz avokado