Gå til hovedinnhold

Salat med limemarinert rødløk, vannmelon, feta og svarte oliven


Denne salaten har vært min favoritt siden jeg oppdaget Nigella Lawsons kokebøker for en del år siden. Den beste kokeboken hennes synes jeg er Smak av sommer (2003). Denne salaten, som er hentet derfra, er en frisk salat som passer til varme sommerdager. Her har jeg tilpasset salaten til BLE lunsjsalat, ved å putte oppi en del nye ingredienser, som mer grønnsaker og korn. Dro så rett på stranden med denne og tok mitt første sommerbad!

Protein:
2 oz fetaost (fet)
evt. 4 oz lett fetaost

Grønnsaker 6 oz av:
Babyspinat
Middelhavssalat mix eller Babyleafmix
Rødløk (bruk en liten)
Agurk

Korn:
Matkorn (brukte en miks kjøpt i Sverige, men byggryn kan passe)

Frukt:
6 oz vannmelon

Fett:
1 oz sorte oliven uten sten
0,25 oz god olivenolje

Smak:
Saft fra 2 lime
Flatbladet persille
Mynte
Maldonsalt
Kvernet pepper

Slik gjør du:
Skrell løken og skjær i tynne skiver og legg i en liten bolle. Press over limesaften og la stå en times tid på kjøkkenbenken. Det får fram en deilig rosa farge på løken, og det demper dessuten den sterke smaken. Skjær melonen i små trekanter, fetaosten likeså. Skrell agurken og ta ut kjernene. Evt. fjern skallet. Del i små biter. Bland forsiktig fetaost, vannmelon, salaten, revet persilleblader, mynte, oliven og kornet, sammen med den nå lyserosa løken og resten av limesaften. Ringle over olivenolje. Dryss litt salt over og kvern pepper.

Kilde:
Smak av sommer (Lawson 2003)

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Protein

Protein er alt du spiser av kjøttprodukter, linser, bønner, ost og melk. Her kommer også nøttene inn. 1 protein kan vær: 2 egg 8 oz yoghurt naturell 8 oz melk 2 oz fet ost 4 oz lettost (+ all Cottage Cheese og Ricotta) 2 oz nøtter, frø eller soyanøtter 4 oz fisk og kjøtt 6 oz bønner og linser Tips: velg magre varianter hvis du synes det har blitt for mye fete produkter og du har gått litt opp i vekt, eller er i vektreduksjon. Kutt da ut nøtter som proteinkilde en stund til frokost og velg f.eks. kun yoghurt eller kjøttpålegg som proteinkilde. Tips: Har du mye oppblåst mage, kutt ut bønner, kikerter og linser som proteinkilde.

Frokostkorn med yoghurt, cottage cheese og bær

Det er mange varianter av protein og korn til frokost. Når jeg spiser så nydelig morgenmat, savner jeg ikke brødskiven i det hele tatt! Her er en kombinasjon av yoghurt naturell og cottage cheese. Cottage cheese er en mager ost, som tilsvarer 4 oz som en protein. 2 protein: 8 oz yoghurt naturell (1 protein) 2 oz cottage cheese (1/2 protein) 1 oz nøtter (1/2 protein) Korn: 1,5 oz ulike kornflak. Her har jeg brukt litt rugflak, Gullbygg (bygg- og havregryn fra Coop) og Havrekärnor (fra Sverige). Frukt:  3 oz banan 3 oz tint skogsbær Smak: Kanel Kardemomme Maldonsalt Kilde:  Seriøs matglede (Roede 2018)

Fett

Fett er viktig for at vi skal kunne ta opp næring i kroppen. Her behøver du ikke tenke lettmajones e.l. Fett er fett og kun en liten del av inntaket i løpet av en dag. Men det behøver ikke bare være olje, smør og majones. Bare se her: 1 fett =  0,5 oz olje 0,5 oz majones 0,5 oz remulade 0,5 oz pesto 2 oz lettrømme 0,5 oz nøtter / soyanøtter 1 oz ost 2 oz oliven 2 oz avokado