Gå til hovedinnhold

Nypotetsalat med nektarin, asparges og hasselnøttgremolata

Dette er en mektig lunsjsalat, egentlig med linser. Men jeg er ikke så glad i det, så jeg valgte halloumiost i stedet. Denne salaten inneholder fargerike polkabeter, som du kan få på Coop.

Protein:
2 oz halloumiost
evt. 6 oz ferdige grønne linser

Grønnsaker 6 oz:
Polkabeter
Sukkererter
Vårløk
Asparges
Salat Middelhavsmix
Babyspinat

Frukt:
6 oz nektarin (tilsvarer 2 små)
Tips: kjøp nektarinene noen dager i forveien og legg dem i en bolle på kjøkkenbenken, slik at de blir myke og søte.

Korn:
4 oz kokte små nypoteter

Fett 0,5 oz av Hasselnøttgremolata (lag denne gjerne dagen før):
0,5 dl ristede hasselnøtter uten skall
1,5 ss olivenolje
Smak:
Skrapet skall av 1 økologisk sitron
0,5 hvitløksbåt presset
0,5 krukke kruspersille
1 ss sitronsaft
Maldonsalt
Nykvernet pepper

Slik gjør du:
Lag gremolata med hasselnøtter, olivenolje og smak ved hjelp av en stavmikser. Blir den for tørr, sper du på med olivenolje og sitronsaft. Gremolataen skal vær oljete. For å få av skallet på hasselnøttene, rister du dem på stekebrett med bakepapir på 200 grader i 10 minutter. Avkjøl og legg dem i et rent kjøkkenhåndkle. Gni av skallet.

Strimle sukkerertene på langs. Skrell polkabetene og lag tynne skiver med en mandolin eller en god ostehøvel. Legg det i iskaldt vann. Skjær vårløk. Knekk bunnen på aspargesen, kast denne og knekk videre i tre deler. Damp i 5 minutter, gjerne med en grønnsaksdamper. Skyll i kaldt vann. Del nektariner opp i båter og del potetene på midten.

Skjær halloumiost i skriver og stek i litt smør til de blir brune på hver side. Vei opp din porsjon av osten etter at den er stekt. Bland halvparten av potetene med gremolataen. Bland resten av gremolataen med de andre ingrediensene, unntatt osten, og legg på alt sammen på din lunsjtallerken. Legg på osten til slutt. Strø over maldonsalt og nykvernet pepper.

Kilde: 
Grønne måltider (Elgquist 2018)

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Pizza uten mel

Variant 1 Hvordan lage pizza uten mel? Jeg googlet og fant bare oppskrifter med havremel,så prøvde meg i stedet på en med blomkålbunn, uten å lykkes. Så jeg måtte finne på noe selv. Tankene gikk tilbake til Heimkunnskapen på skolen, der jeg lærte at egg var både hevemiddel og bindemiddel. Med egg ville pizzadeigen heve noe, i tillegg til å binde sammen kornet. Her har jeg laget to varianter med ulikt protein og fett. Den første er en pizza vi lagde mye på fester da jeg var student og vi begynte å bli sultne. Feta, tomat og oliven er bare knall! Ost og parmaskinke likeså 👏 Bunn: Korn: 1 oz lettkokte havregryn + 1/2 protein: 1 egg Resten av proteinet bruker du på ost: 1 oz fetaost / evt. 2 oz lett fetaost eller: variant 2: 2 oz parmaskinke Grønnsaker: 14 oz Solmodne plommetomater (dem med stilk) Rødløk + en salat ved siden av, som salatblader og tomat, eller del og stek litt aspargesbønner lett i en panne.  Bruker du parmaskinke som protein, er det veldig...

Protein

Protein er alt du spiser av kjøttprodukter, linser, bønner, ost og melk. Her kommer også nøttene inn. 1 protein kan vær: 2 egg 8 oz yoghurt naturell 8 oz melk 2 oz fet ost 4 oz lettost (+ all Cottage Cheese og Ricotta) 2 oz nøtter, frø eller soyanøtter 4 oz fisk og kjøtt 6 oz bønner og linser Tips: velg magre varianter hvis du synes det har blitt for mye fete produkter og du har gått litt opp i vekt, eller er i vektreduksjon. Kutt da ut nøtter som proteinkilde en stund til frokost og velg f.eks. kun yoghurt eller kjøttpålegg som proteinkilde. Tips: Har du mye oppblåst mage, kutt ut bønner, kikerter og linser som proteinkilde.

Fett

Fett er viktig for at vi skal kunne ta opp næring i kroppen. Her behøver du ikke tenke lettmajones e.l. Fett er fett og kun en liten del av inntaket i løpet av en dag. Men det behøver ikke bare være olje, smør og majones. Bare se her: 1 fett =  0,5 oz olje 0,5 oz majones 0,5 oz remulade 0,5 oz pesto 2 oz lettrømme 0,5 oz nøtter / soyanøtter 1 oz ost 2 oz oliven 2 oz avokado