Gå til hovedinnhold

Nypotetsalat med nektarin, asparges og hasselnøttgremolata

Dette er en mektig lunsjsalat, egentlig med linser. Men jeg er ikke så glad i det, så jeg valgte halloumiost i stedet. Denne salaten inneholder fargerike polkabeter, som du kan få på Coop.

Protein:
2 oz halloumiost
evt. 6 oz ferdige grønne linser

Grønnsaker 6 oz:
Polkabeter
Sukkererter
Vårløk
Asparges
Salat Middelhavsmix
Babyspinat

Frukt:
6 oz nektarin (tilsvarer 2 små)
Tips: kjøp nektarinene noen dager i forveien og legg dem i en bolle på kjøkkenbenken, slik at de blir myke og søte.

Korn:
4 oz kokte små nypoteter

Fett 0,5 oz av Hasselnøttgremolata (lag denne gjerne dagen før):
0,5 dl ristede hasselnøtter uten skall
1,5 ss olivenolje
Smak:
Skrapet skall av 1 økologisk sitron
0,5 hvitløksbåt presset
0,5 krukke kruspersille
1 ss sitronsaft
Maldonsalt
Nykvernet pepper

Slik gjør du:
Lag gremolata med hasselnøtter, olivenolje og smak ved hjelp av en stavmikser. Blir den for tørr, sper du på med olivenolje og sitronsaft. Gremolataen skal vær oljete. For å få av skallet på hasselnøttene, rister du dem på stekebrett med bakepapir på 200 grader i 10 minutter. Avkjøl og legg dem i et rent kjøkkenhåndkle. Gni av skallet.

Strimle sukkerertene på langs. Skrell polkabetene og lag tynne skiver med en mandolin eller en god ostehøvel. Legg det i iskaldt vann. Skjær vårløk. Knekk bunnen på aspargesen, kast denne og knekk videre i tre deler. Damp i 5 minutter, gjerne med en grønnsaksdamper. Skyll i kaldt vann. Del nektariner opp i båter og del potetene på midten.

Skjær halloumiost i skriver og stek i litt smør til de blir brune på hver side. Vei opp din porsjon av osten etter at den er stekt. Bland halvparten av potetene med gremolataen. Bland resten av gremolataen med de andre ingrediensene, unntatt osten, og legg på alt sammen på din lunsjtallerken. Legg på osten til slutt. Strø over maldonsalt og nykvernet pepper.

Kilde: 
Grønne måltider (Elgquist 2018)

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Protein

Protein er alt du spiser av kjøttprodukter, linser, bønner, ost og melk. Her kommer også nøttene inn. 1 protein kan vær: 2 egg 8 oz yoghurt naturell 8 oz melk 2 oz fet ost 4 oz lettost (+ all Cottage Cheese og Ricotta) 2 oz nøtter, frø eller soyanøtter 4 oz fisk og kjøtt 6 oz bønner og linser Tips: velg magre varianter hvis du synes det har blitt for mye fete produkter og du har gått litt opp i vekt, eller er i vektreduksjon. Kutt da ut nøtter som proteinkilde en stund til frokost og velg f.eks. kun yoghurt eller kjøttpålegg som proteinkilde. Tips: Har du mye oppblåst mage, kutt ut bønner, kikerter og linser som proteinkilde.

Frokostkorn med yoghurt, cottage cheese og bær

Det er mange varianter av protein og korn til frokost. Når jeg spiser så nydelig morgenmat, savner jeg ikke brødskiven i det hele tatt! Her er en kombinasjon av yoghurt naturell og cottage cheese. Cottage cheese er en mager ost, som tilsvarer 4 oz som en protein. 2 protein: 8 oz yoghurt naturell (1 protein) 2 oz cottage cheese (1/2 protein) 1 oz nøtter (1/2 protein) Korn: 1,5 oz ulike kornflak. Her har jeg brukt litt rugflak, Gullbygg (bygg- og havregryn fra Coop) og Havrekärnor (fra Sverige). Frukt:  3 oz banan 3 oz tint skogsbær Smak: Kanel Kardemomme Maldonsalt Kilde:  Seriøs matglede (Roede 2018)

Fett

Fett er viktig for at vi skal kunne ta opp næring i kroppen. Her behøver du ikke tenke lettmajones e.l. Fett er fett og kun en liten del av inntaket i løpet av en dag. Men det behøver ikke bare være olje, smør og majones. Bare se her: 1 fett =  0,5 oz olje 0,5 oz majones 0,5 oz remulade 0,5 oz pesto 2 oz lettrømme 0,5 oz nøtter / soyanøtter 1 oz ost 2 oz oliven 2 oz avokado