Gå til hovedinnhold

Kald sommermiddag med hermetiserte grønnsaker og bogskinke à la 70-tallet


Jeg måtte nesten le da jeg plutselig begynte å tenke på denne retten. I mai var det rekordvarmt og tanken på varm mat var ikke særlig fristende. Så minnene gikk tilbake til mine barndoms sommere, da mamma lagde denne retten, gjerne når vi hadde andre familier på besøk. Det var billig og rikelig med mat. Dette var på 1970-/80-tallet, så hermetikk var virkelig i vinden. Blomkål var ellers en grønnsak man spiste mye av!
Denne retten er perfekt BLE-mat. Man kan spise ganske mye lettrømme, og det er så deilig til disse hermetiserte grønnsakene, egget og bogskinken. Maiskorn er en grønnsak man bruker begrenset.

Protein:
3 oz bogskinke
1/2 hardkokt egg

Grønnsaker:
14 oz
Hermetiserte haricot vert/brekkbønner
Hermetiserte hvite asparges
Maiskorn
Kokt blomkål som avkjøles under kaldt vann

Korn:
4 oz små nypoteter

Fett:
2 oz lettrømme

Smak:
Dill
Maldonsalt
Kvernet pepper

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Pizza uten mel

Variant 1 Hvordan lage pizza uten mel? Jeg googlet og fant bare oppskrifter med havremel,så prøvde meg i stedet på en med blomkålbunn, uten å lykkes. Så jeg måtte finne på noe selv. Tankene gikk tilbake til Heimkunnskapen på skolen, der jeg lærte at egg var både hevemiddel og bindemiddel. Med egg ville pizzadeigen heve noe, i tillegg til å binde sammen kornet. Her har jeg laget to varianter med ulikt protein og fett. Den første er en pizza vi lagde mye på fester da jeg var student og vi begynte å bli sultne. Feta, tomat og oliven er bare knall! Ost og parmaskinke likeså 👏 Bunn: Korn: 1 oz lettkokte havregryn + 1/2 protein: 1 egg Resten av proteinet bruker du på ost: 1 oz fetaost / evt. 2 oz lett fetaost eller: variant 2: 2 oz parmaskinke Grønnsaker: 14 oz Solmodne plommetomater (dem med stilk) Rødløk + en salat ved siden av, som salatblader og tomat, eller del og stek litt aspargesbønner lett i en panne.  Bruker du parmaskinke som protein, er det veldig...

Protein

Protein er alt du spiser av kjøttprodukter, linser, bønner, ost og melk. Her kommer også nøttene inn. 1 protein kan vær: 2 egg 8 oz yoghurt naturell 8 oz melk 2 oz fet ost 4 oz lettost (+ all Cottage Cheese og Ricotta) 2 oz nøtter, frø eller soyanøtter 4 oz fisk og kjøtt 6 oz bønner og linser Tips: velg magre varianter hvis du synes det har blitt for mye fete produkter og du har gått litt opp i vekt, eller er i vektreduksjon. Kutt da ut nøtter som proteinkilde en stund til frokost og velg f.eks. kun yoghurt eller kjøttpålegg som proteinkilde. Tips: Har du mye oppblåst mage, kutt ut bønner, kikerter og linser som proteinkilde.

Fett

Fett er viktig for at vi skal kunne ta opp næring i kroppen. Her behøver du ikke tenke lettmajones e.l. Fett er fett og kun en liten del av inntaket i løpet av en dag. Men det behøver ikke bare være olje, smør og majones. Bare se her: 1 fett =  0,5 oz olje 0,5 oz majones 0,5 oz remulade 0,5 oz pesto 2 oz lettrømme 0,5 oz nøtter / soyanøtter 1 oz ost 2 oz oliven 2 oz avokado