Gå til hovedinnhold

Salade Niçoise / Mammas tunfisksalat

Da jeg var liten husker jeg godt at moren min av og til hadde venninner til lunsj. Da lagde hun ofte tunfisksalat, og ingrediensene kjøpte hun på gourmetgrønnsakshandelen på Frogner (som dessverre er borte i dag. Nå er det pub). Der var det fransk sennepspulver og gode oliven. Dette var på 1980-tallet, så det var lenge før du fikk slike kvalitetsvarer i en vanlig kolonial. Denne salaten minner meg om denne tiden og er perfekt til venninnelunsj.

Protein: 
3 oz tunfisk i vann og evt ansjos
1/2 kokt egg

Grønnsaker 6 oz:
Baby leaf mix eller Middelhavssalatmix
Cherrytomater eller gode solmodne tomater delt i to / flere biter
Agurk i terninger
Rødløk i fine skiver
Grønne bønner (brekkbønner)
Grønn paprika

Korn
4 oz kokte og avkjølte nypoteter

Fett:
0,25 oz god olivenolje
1 oz sorte oliven / Kalamataoliven

Smak:
Litt hvitløkbåt presset
0,5 ss hvitvinseddik
0,4 ts Dijonsennep
Kvernet salt og pepper
Persille

Slik gjør du:
Lag Vinaigrette: Bland sennep med eddik og tilsett hvitløk. Rør i dressingen mens du heller olivenoljen i en tynn stråle, mens du pisker med en gaffel. Eller rist alt sammen i en dressingshaker. Smak til med salt og pepper. Bruk evt. most ansjos i dressingen, eller bland den i salaten.
Jeg liker å blande hele salaten med dressingen i en stor bolle og legge det i en ren tallerken etterpå. Legg eggene oppå til slutt.

Kilde:
Mat på bordet (2018)
Min gamle oppskriftsbok som jeg startet på da jeg var barn

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Protein

Protein er alt du spiser av kjøttprodukter, linser, bønner, ost og melk. Her kommer også nøttene inn. 1 protein kan vær: 2 egg 8 oz yoghurt naturell 8 oz melk 2 oz fet ost 4 oz lettost (+ all Cottage Cheese og Ricotta) 2 oz nøtter, frø eller soyanøtter 4 oz fisk og kjøtt 6 oz bønner og linser Tips: velg magre varianter hvis du synes det har blitt for mye fete produkter og du har gått litt opp i vekt, eller er i vektreduksjon. Kutt da ut nøtter som proteinkilde en stund til frokost og velg f.eks. kun yoghurt eller kjøttpålegg som proteinkilde. Tips: Har du mye oppblåst mage, kutt ut bønner, kikerter og linser som proteinkilde.

Frokostkorn med yoghurt, cottage cheese og bær

Det er mange varianter av protein og korn til frokost. Når jeg spiser så nydelig morgenmat, savner jeg ikke brødskiven i det hele tatt! Her er en kombinasjon av yoghurt naturell og cottage cheese. Cottage cheese er en mager ost, som tilsvarer 4 oz som en protein. 2 protein: 8 oz yoghurt naturell (1 protein) 2 oz cottage cheese (1/2 protein) 1 oz nøtter (1/2 protein) Korn: 1,5 oz ulike kornflak. Her har jeg brukt litt rugflak, Gullbygg (bygg- og havregryn fra Coop) og Havrekärnor (fra Sverige). Frukt:  3 oz banan 3 oz tint skogsbær Smak: Kanel Kardemomme Maldonsalt Kilde:  Seriøs matglede (Roede 2018)

Fett

Fett er viktig for at vi skal kunne ta opp næring i kroppen. Her behøver du ikke tenke lettmajones e.l. Fett er fett og kun en liten del av inntaket i løpet av en dag. Men det behøver ikke bare være olje, smør og majones. Bare se her: 1 fett =  0,5 oz olje 0,5 oz majones 0,5 oz remulade 0,5 oz pesto 2 oz lettrømme 0,5 oz nøtter / soyanøtter 1 oz ost 2 oz oliven 2 oz avokado