Gå til hovedinnhold

Salade Niçoise / Mammas tunfisksalat

Da jeg var liten husker jeg godt at moren min av og til hadde venninner til lunsj. Da lagde hun ofte tunfisksalat, og ingrediensene kjøpte hun på gourmetgrønnsakshandelen på Frogner (som dessverre er borte i dag. Nå er det pub). Der var det fransk sennepspulver og gode oliven. Dette var på 1980-tallet, så det var lenge før du fikk slike kvalitetsvarer i en vanlig kolonial. Denne salaten minner meg om denne tiden og er perfekt til venninnelunsj.

Protein: 
3 oz tunfisk i vann og evt ansjos
1/2 kokt egg

Grønnsaker 6 oz:
Baby leaf mix eller Middelhavssalatmix
Cherrytomater eller gode solmodne tomater delt i to / flere biter
Agurk i terninger
Rødløk i fine skiver
Grønne bønner (brekkbønner)
Grønn paprika

Korn
4 oz kokte og avkjølte nypoteter

Fett:
0,25 oz god olivenolje
1 oz sorte oliven / Kalamataoliven

Smak:
Litt hvitløkbåt presset
0,5 ss hvitvinseddik
0,4 ts Dijonsennep
Kvernet salt og pepper
Persille

Slik gjør du:
Lag Vinaigrette: Bland sennep med eddik og tilsett hvitløk. Rør i dressingen mens du heller olivenoljen i en tynn stråle, mens du pisker med en gaffel. Eller rist alt sammen i en dressingshaker. Smak til med salt og pepper. Bruk evt. most ansjos i dressingen, eller bland den i salaten.
Jeg liker å blande hele salaten med dressingen i en stor bolle og legge det i en ren tallerken etterpå. Legg eggene oppå til slutt.

Kilde:
Mat på bordet (2018)
Min gamle oppskriftsbok som jeg startet på da jeg var barn

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Pizza uten mel

Variant 1 Hvordan lage pizza uten mel? Jeg googlet og fant bare oppskrifter med havremel,så prøvde meg i stedet på en med blomkålbunn, uten å lykkes. Så jeg måtte finne på noe selv. Tankene gikk tilbake til Heimkunnskapen på skolen, der jeg lærte at egg var både hevemiddel og bindemiddel. Med egg ville pizzadeigen heve noe, i tillegg til å binde sammen kornet. Her har jeg laget to varianter med ulikt protein og fett. Den første er en pizza vi lagde mye på fester da jeg var student og vi begynte å bli sultne. Feta, tomat og oliven er bare knall! Ost og parmaskinke likeså 👏 Bunn: Korn: 1 oz lettkokte havregryn + 1/2 protein: 1 egg Resten av proteinet bruker du på ost: 1 oz fetaost / evt. 2 oz lett fetaost eller: variant 2: 2 oz parmaskinke Grønnsaker: 14 oz Solmodne plommetomater (dem med stilk) Rødløk + en salat ved siden av, som salatblader og tomat, eller del og stek litt aspargesbønner lett i en panne.  Bruker du parmaskinke som protein, er det veldig...

Protein

Protein er alt du spiser av kjøttprodukter, linser, bønner, ost og melk. Her kommer også nøttene inn. 1 protein kan vær: 2 egg 8 oz yoghurt naturell 8 oz melk 2 oz fet ost 4 oz lettost (+ all Cottage Cheese og Ricotta) 2 oz nøtter, frø eller soyanøtter 4 oz fisk og kjøtt 6 oz bønner og linser Tips: velg magre varianter hvis du synes det har blitt for mye fete produkter og du har gått litt opp i vekt, eller er i vektreduksjon. Kutt da ut nøtter som proteinkilde en stund til frokost og velg f.eks. kun yoghurt eller kjøttpålegg som proteinkilde. Tips: Har du mye oppblåst mage, kutt ut bønner, kikerter og linser som proteinkilde.

Fett

Fett er viktig for at vi skal kunne ta opp næring i kroppen. Her behøver du ikke tenke lettmajones e.l. Fett er fett og kun en liten del av inntaket i løpet av en dag. Men det behøver ikke bare være olje, smør og majones. Bare se her: 1 fett =  0,5 oz olje 0,5 oz majones 0,5 oz remulade 0,5 oz pesto 2 oz lettrømme 0,5 oz nøtter / soyanøtter 1 oz ost 2 oz oliven 2 oz avokado