Gå til hovedinnhold

Bakte rotgrønnsaker med urtesmør

Jeg er veldig glad i rotgrønnsaker, særlig om høsten, og da i gryter eller bakt i ovnen. Men det passer hele året, synes jeg, også til sommergrillen. En rotgrønnsak som jeg før bare har spist syltet, men som det heldigvis er lettere å få tak i på Kiwi nå, er rødbeter. Den har en rund og litt søt smak og setter en fantastisk farge på retten. Matelementer: grønnsaker og fett.

Til denne blandingen, brukte jeg:
For 4 "vanlige" porsjoner. Til 2 personer, kan man halvere grønnsakene. Det er nok til en kvinne som følger BLE og en mann!

Grønnsaker (jeg måler opp 14 oz av denne blandingen etter at den er ferdig):
2 pastinakker
4 persillerøtter
1 liten kålrot
4 store rødbeter
2 gulbeter eller neper
2 gul løk
2 rødløk

Fett:
1-2 oz urtesmør (en del damper bort og forsvinner i bunnen av formen)

Slik gjør du:
Skrell rotgrønnsakene og del dem i grove biter, eller bak noe helt. Bland grønnsakene med smøret, salte og pepre litt og sett i ovnen i 40 minutter på 200 grader. 

Kilde:
Verdens beste familiekokebok (Skjelde/Nordstrand 2015)

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Protein

Protein er alt du spiser av kjøttprodukter, linser, bønner, ost og melk. Her kommer også nøttene inn. 1 protein kan vær: 2 egg 8 oz yoghurt naturell 8 oz melk 2 oz fet ost 4 oz lettost (+ all Cottage Cheese og Ricotta) 2 oz nøtter, frø eller soyanøtter 4 oz fisk og kjøtt 6 oz bønner og linser Tips: velg magre varianter hvis du synes det har blitt for mye fete produkter og du har gått litt opp i vekt, eller er i vektreduksjon. Kutt da ut nøtter som proteinkilde en stund til frokost og velg f.eks. kun yoghurt eller kjøttpålegg som proteinkilde. Tips: Har du mye oppblåst mage, kutt ut bønner, kikerter og linser som proteinkilde.

Frokostkorn med yoghurt, cottage cheese og bær

Det er mange varianter av protein og korn til frokost. Når jeg spiser så nydelig morgenmat, savner jeg ikke brødskiven i det hele tatt! Her er en kombinasjon av yoghurt naturell og cottage cheese. Cottage cheese er en mager ost, som tilsvarer 4 oz som en protein. 2 protein: 8 oz yoghurt naturell (1 protein) 2 oz cottage cheese (1/2 protein) 1 oz nøtter (1/2 protein) Korn: 1,5 oz ulike kornflak. Her har jeg brukt litt rugflak, Gullbygg (bygg- og havregryn fra Coop) og Havrekärnor (fra Sverige). Frukt:  3 oz banan 3 oz tint skogsbær Smak: Kanel Kardemomme Maldonsalt Kilde:  Seriøs matglede (Roede 2018)

Fett

Fett er viktig for at vi skal kunne ta opp næring i kroppen. Her behøver du ikke tenke lettmajones e.l. Fett er fett og kun en liten del av inntaket i løpet av en dag. Men det behøver ikke bare være olje, smør og majones. Bare se her: 1 fett =  0,5 oz olje 0,5 oz majones 0,5 oz remulade 0,5 oz pesto 2 oz lettrømme 0,5 oz nøtter / soyanøtter 1 oz ost 2 oz oliven 2 oz avokado